Deutsche Bank aandelen kopen: analyse & koers

Er zijn diverse grote banken in Europa. Eén van de grootste banken in Europa, die overigens ook in andere landen actief is, is Deutsche Bank. Je kunt ervoor kiezen in deze bank te beleggen door Deutsche Bank aandelen te kopen. Meer hierover, lees je in onderstaande alinea’s.

Deutsche Bank: een korte kennismaking

Deutsche Bank wordt ook wel Deutsche Bank AG genoemd. Dit is een bank die wereldwijd opereert en bijna 100.000 medewerkers heeft. Het hoofdkantoor van de bank is al vele jaren gevestigd in het Duitse Frankfurt am Main.
De bank heeft vele jaren geleden de focus gelegd op zakenbankieren, ook wel ‘investment banking’ genoemd. Deze focus heeft de bank nog steeds, simpelweg omdat dit onderdeel veruit het meest winstgevende onderdeel van de bank is. Wel biedt de bank ook enkele andere producten aan.
De multinationale investeringsbank en financieel dienstverleningsbedrijf Deutsche Bank heeft zijn hoofdkantoor in Frankfurt. Deze grootste Duitse bankinstelling in de wereld is actief in 58 landen. De bank is vooral actief in Europa, Azië en Amerika. Als er gekeken wordt naar de totale activa is de bank vanaf april 2018 de 15e grootste bank ter wereld. De bank bestaat uit 3 zakelijke divisies: Corporate & Investmentbank (CIB), Private & Commercial Bank en Asset Management (DWS)
Deutsche Bank aandelen kopen

De bedrijfsresultaten van Deutsche Bank

De Deutsche Bank laat goede bedrijfsresultaten zien, maar de cijfers van de bank zijn niet erg stabiel. In het eerste kwartaal van 2016 werd de winst van de bank bijvoorbeeld meer dan verdubbeld ten opzichte van de winst van dezelfde periode in het jaar ervoor. Wel wat de omzet juist lager, maar liefst 9 procent.
Analisten denken dat het vertrouwen van beleggers in de bank nog niet volledig hersteld is. Dit zou ook verklaren waarom Deutsche Bank over het algemeen minder goede bedrijfsresultaten behaalt dan zijn Amerikaanse concurrenten. Wel gaat het op dit moment absoluut beter met de bank dan in 2008 het geval was, toen de bank net als vele andere organisaties last had van de economische crisis.
De Deutsche Bank heeft in 2019 forse verliezen geleden. In het derde kwartaal van 2019 werd een verlies geleden van 943 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2019 was het verlies zelfs 3,1 miljard euro. Oorzaak van de verliezen zijn de kosten van een omvangrijke herstructurering. Die herstructurering kost 18.000 banen. Het aantal personeelsleden wordt steeds minder. In 2019 heeft de bank minder dan 90.000 werknemers.

De actuele Deutsche Bank koers

De beurswaarde van de Deutsche Bank is 26,2 miljard euro. Het dividendrendement van het aandeel Deutsche Bank staat op dit moment op 0,87 procent. De Deutsche Bank koers is vrij stabiel. Af en toe zijn er lichte dalingen, dan zijn er weer lichte stijgingen. Kijken we naar de koersbewegingen in de afgelopen vijf jaar, dan zien we dat de koers van Deutsche Bank over het algemeen een lichte neergaande beweging laat zien.
Met oog op deze neergaande beweging kan het interessant zijn om nu Deutsche Bank aandelen te kopen. Hoe lager de koers als je de aandelen koopt, des te gemakkelijker het is om de aandelen duurder te verkopen en op deze manier winst te maken. Je kunt aandelen het beste kopen bij een betrouwbare en voordelige Nederlandse broker. DEGIRO is op dit gebied een erg goede partij.

Handelen in bankenaandelen

Aandelen van banken zoals de Deutsche Bank hangen vanzelfsprekend sterk samen met de economische situatie. In gunstige perioden zullen de aandelen van banken flink stijgen. Wanneer het slechter gaat met de economie zoals in 2008 zie je dat de koersen van banken juist flink dalen.
Een positieve ontwikkeling voor de koers van het aandeel Deutsche Bank is de opkomst van kunstmatige intelligentie. Door technologie in te zetten kunnen banken zonder tussenkomst van een mens bijvoorbeeld berekenen hoe kredietwaardig iemand is. Door steeds meer technologie te gebruiken, heeft de bank minder personeel nodig wat de kosten natuurlijk drukt.
Op grotere schaal is het bij beleggingen in bankenaandelen altijd belangrijk om de regulaties goed in de gaten te houden. De mogelijkheden voor een bank om wist te maken, hangen immers sterk samen met de beperkingen die de overheid oplegt. Tegelijkertijd moet je goed in de gaten houden of de bank niet teveel risico’s neemt. In 2008 ging het op dat gebied bij veel banken immers goed mis.

Beleggen in Deutsche Bank aandelen

Je kunt er ook voor kiezen op een andere manier te beleggen in de Deutsche Bank. Bij online brokers als Plus500 kun je namelijk CFD beleggen. Bij deze vorm van beleggen kan je goed inspelen op koersdalingen en koersstijgingen van het aandeel. Je kunt namelijk ook short gaan, ofwel speculeren op een koersdaling.
Heb je geen ervaring met CFD beleggen? Dan raden wij je aan een demo-account aan te maken bij Plus500. Met dit gratis account kun je, zonder zelf geld in te leggen, oefenen met beleggen. Als dit goed gaat, kun je 100 euro of meer op een echt beleggingsaccount storten en echt starten met CFD beleggen in de Deutsche Bank.

Over Deutsche Bank

De Deutsche Bank is een wereldwijd actieve bank. Het hoofdkantoor staat in Frankfurt am Main en de Deutsche bank wordt algemeen beschouwd als een van de grootsten op het gebied van investment banking. Deutsche Postbank en de Norisbank gelden als twee voorname dochterbedrijven van de bank.  Ludwig Bamberger en Adelbert Delbruck gelden als oprichters van de bank, die de aandelen op de beurs in Frankfurt openbaar verhandeld als DBK.
 
Overigens worden er ook aandelen aangeboden op de New York Stock Exchange. Deutsche Bank houdt zich in de kern bezig met drie activiteiten: corporate en investment, private en commercial en asset management.