Wat zijn defensieve aandelen?

Er zijn vele soorten aandelen. De twee belangrijkste groepen aandelen zijn defensieve aandelen en cyclische aandelen. Op deze pagina lees je meer over de eerste groep aandelen. Zo lees je wat defensieve aandelen precies zijn, maar ook welke aandelen onder deze groep vallen. Verder lees je ook wat cyclische aandelen dan precies zijn.

Defensieve aandelen: een korte introductie

Defensieve aandelen zijn aandelen die in verhouding minder gevoelig zijn voor ontwikkelingen in de economie. Het zijn aandelen met een lage volatiliteit, ofwel met een koers die niet zo veel heftige koersbewegingen maakt. Reageert een defensief aandeel op een ontwikkeling, dan is het vaak een heftige ontwikkeling. Denk hierbij aan een boekhoudschandaal of een corruptieschandaal.
Defensieve aandelen laten vrijwel altijd dezelfde koersuitslagen zien. Heb je defensieve aandelen in je bezit, dan hoef je je geen zorgen te maken dat jouw aandelen van de ene op de andere dag ineens veel minder waard zijn. Grote koersstijgingen met grote winsten komen helaas ook niet vaak voor bij deze aandelen.
Investeer je in defensieve aandelen, dan doe je een veilige investering. Het gevolg is wel dat je over het algemeen minder winst maakt met jouw investering. Je rendement is vrijwel gelijk, maar wel minder hoog dan het rendement van goed presterende aandelen die niet defensief zijn.

Voorbeelden van defensieve aandelen

Defensieve aandelen horen vaak bij bedrijven die niet zo veel te maken hebben met financiële producten. Denk hierbij aan bedrijven in de voedingsindustrie, de farmaceutische industrie en de industrie van gas, water en elektra. Enkele voorbeelden van defensieve aandelen, zijn Ahold, Heineken, Unilever en Wolters Kluwer.

Defensieve aandelen voor de defensieve belegger

De defensieve belegger wil best (een deel van) zijn vermogen investeren, maar dan wel in veilige beleggingsproducten. Voor deze belegger zijn defensieve aandelen ideaal. Met deze aandelen kun je op de lange termijn een aardig rendement verdienen, maar neem je niet te veel risico. Eventueel kan de beleggingsportefeuille van de defensieve belegger aangevuld worden met obligaties en investeringen in grondstoffen, zoals de ‘veilige haven’ goud.

Defensieve aandelen en cyclische aandelen

Defensieve aandelen hebben een lage volatiliteit, cyclische aandelen hebben juist een hoge volatiliteit. Dit betekent dat deze aandelen wel sterk reageren op de ontwikkelingen in de economie. Cyclische aandelen worden uitgegeven door bedrijven die gevoelig zijn voor economische ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld chemiebedrijven en productiebedrijven.
Investeer je in cyclische aandelen, dan kun je gemakkelijker op de korte termijn veel geld verdienen. Bij deze aandelen komen namelijk meer fikse koersstijgingen voor. Wel brengt jouw investering meer risico met zich mee. Jouw aandeel kan namelijk op de korte termijn ineens veel meer waard worden, maar ook flink in waarde dalen. Investeer je in cyclische aandelen, dan ben je geen defensieve belegger. In dit geval val je onder de groep offensieve beleggers.