Hoe beoordeel je een aandeel?

Je hebt besloten dat je (een deel van) jouw vermogen in aandelen wil steken, om je vermogen op deze manier te laten groeien. Nu is het alleen nog de vraag in welke aandelen je dan precies wil investeren. Wij helpen je graag een handje om de juiste keuze te maken. Dit doen we door op deze pagina te beschrijven hoe je een aandeel precies kunt beoordelen.

Aandelen beoordelen met de fundamentele analyse

De eerste methode die je kunt gebruiken om een aandeel te beoordelen, is de methode van de fundamentele analyse. Deze analyse is gebaseerd op de cijfers van een organisatie. Wil je bijvoorbeeld weten of het aandeel van Walmart een goed aandeel is? Dan is het verstandig om eerst uitgebreid de cijfers van het bedrijf in te zien.
Het doel van de fundamentele analyse, is beoordelen hoe een bedrijf er financieel voor staat. Om dit te beoordelen, kijk je niet alleen naar de omzet en de winst van de organisatie. Zo kijk je ook naar de winst per aandeel, de koers/winstverhouding per aandeel, het dividend per aandeel en het dividendrendement per aandeel. Als je al deze cijfers onder de loep hebt genomen heb je een goed beeld van de organisatie. Het is hierbij verstandig om meerdere perioden te bekijken.
Het is ten slotte ook van belang om het nieuws in de gaten te houden. Nieuwsberichten kunnen een sterke reactie uitlokken. Het is daarom belangrijk om het nieuws te interpreteren binnen de context. Vaak daalt de koers wanneer het nieuws negatiever is dan verwacht en stijgt de koers wanneer het nieuws positiever is dan verwacht. Een aankondiging dat een bedrijf winst heeft gemaakt, hoeft dus niet direct tot het stijgen van de koers te leiden.

Wanneer is een cijfer goed?

Het is belangrijk om cijfers zowel absoluut als relatief te beoordelen. Absoluut is een cijfer goed wanneer deze positief is. De winst per aandeel moet bijvoorbeeld positief zijn. Toch zegt een vergelijkbaar cijfer nog weinig. Vergelijk de cijfers daarom altijd met aandelen in vergelijkbare sectoren. Op die manier weet je of een aandeel het beter of slechter doet dan vergelijkbare bedrijven.
Wanneer de cijfers van een bedrijf beter zijn dan die van andere vergelijkbare bedrijven dan kan je een investering overwegen. Is dit niet het geval? Dan kan je beter je aandelen verkopen of afwachten.

Aandelen beoordelen met de technische analyse

Met de fundamentele analyse krijg je een duidelijk beeld van de financiële situatie van een bedrijf, maar deze analyse is niet voldoende om een bedrijf/aandeel goed te beoordelen. Wil je een bedrijf/aandeel echt goed onder de loep nemen, dan voer je ook een technische analyse uit.
Bij de technische analyse neem je enkele grafieken en indicatoren onder de loep, om een nog beter beeld te krijgen van een organisatie en het aandeel van dit bedrijf. De bekendste grafiek die bij de technische analyse gebruikt wordt, is de grafiek die de ontwikkeling van de koers van een aandeel laat zien.
Door gebruik te maken van diverse indicatoren, kun je deze nog beter onderzoeken. Op deze manier is het bijvoorbeeld ook mogelijk om trends in de koers te herkennen. Hierna is het gemakkelijker toekomstige trends te voorspellen. Kun je trends in de koers voorspellen, dan weet je precies op welk moment je in moet stappen als je in een bepaald aandeel wil investeren. Dit maakt de technische analyse erg nuttig.

Technische analyse in 3 stappen

  • Stel vast in welke richting de koers beweegt
  • Probeer een patroon te herkennen in deze beweging
  • Koop op de lage punten / verkoop op de hoge punten

Andere manieren om aandelen te beoordelen

De fundamentele analyse en de technische analyse helpen je zeker een aandeel te beoordelen, maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen om de waarde van een aandeel goed in te schatten. Zo kun je ook onderzoeken wat analisten over een specifiek aandeel zeggen. Is het aandeel populair? Zo ja, dan zegt dit zeker iets goeds over het aandeel in kwestie.
Ook kun je achterhalen welk koopadvies er voor een aandeel wordt gegeven. Is dit advies positief, dan weet je dat het aandeel goed beoordeeld wordt door experts. Ook dit is veel waard.
Ten slotte kan het ook lonen om diverse fora te bezoeken. De geruchtenmolen heeft immers een behoorlijke invloed op de algemene mening van beleggers over een aandeel. Het gebeurt regelmatig dat paniek leidt tot een plotselinge daling van de koers van een aandeel. In andere gevallen heerst er juist een hoge mate van euforie waardoor de koers nieuwe hoogten bereikt.