Investeren in aandelen

Veel mensen investeren in aandelen. Dit is erg verstandig: op de lange termijn leveren aandelen immers meer op dan spaargeld. Maar hoe kan je nu eigenlijk investeren in aandelen? En op welke manier maximaliseer je het resultaat terwijl je de risico’s zo klein mogelijk houdt? In dit artikel lees je alles over investeringen in aandelen!

Hoe kan je investeren in aandelen?

Investeren in aandelen doe je bij een zogenaamde broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om een bepaald aandeel te verhandelen. Het openen van een account is vaak erg eenvoudig. Er zijn twee erg geschikte partijen voor investeringen in aandelen:

eToro

Bij eToro kan je beleggen in aandelen. Ook kan je de mogelijkheden onbeperkt uitproberen met een demo:

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

DEGIRO

DEGIRO is de beste partij voor mensen die graag fysiek aandelen aanschaffen. DEGIRO is een goede partij voor lange termijn investeren in aandelen. Het openen van een account bij DEGIRO is gratis. Klik hier om zelf een account te openen.

DEGIRO aandelen investeren

Vergaar genoeg kennis

Wanneer je gaat investeren in een bedrijf, is het belangrijk om veel kennis te vergaren. Bepaal voor jezelf eerst op welke termijn je de beleggingsstrategie wilt toepassen. Wanneer je focust op een erg lange termijn, kan het verstandig zijn om extra veel aandacht te steken in onderzoek. Op de korte termijn is het belangrijker om te kijken wat de massa doet.

Bedenk dat naast de bedrijfsresultaten ook de algemene economische resultaten van belang zijn. In slechte economische tijden dalen de meeste aandelen en in economisch goede tijden stijgen de meeste aandelen. De stabielere, sterkere bedrijven zullen echter meer stijgen in economisch goede tijden en minder dalen in economisch slechte tijden.

Investeren in aandelen leren

Wanneer investeer je?

Uiteindelijk is timing essentieel voor een goede investering in aandelen. Het is echter erg lastig om in te schatten waar de markt zich bevindt. Na een forse daling weet je nooit zeker of de bodem in zicht is. Wanneer het goed gaat, hoeft dit niet te betekenen dat het goed blijft gaan. Aan de andere kant hoeft er ook geen enorme crash aan te komen. Kortom: de markt is lastig te voorspellen.

Gelukkig kan je hier goed op inspelen door gespreid in te stappen. Zelf investeer ik elke maand een vast bedrag in aandelen. Je kan de aandelen zelf kiezen, maar je kan er ook voor kiezen om het geld in een investeringsfonds te stoppen. Door gespreid in te stappen beperk je in beide gevallen je risico doordat je zowel in het dal als op de top instapt.

Toch kan het op de korte termijn ook leuk zijn om te profiteren van enorme bewegingen. Hiervoor kan je het beste gebruik maken van een broker als Plus500. Na slecht nieuws stort een koers vaak in. Bij paniek is deze daling echter overdreven groot. Dit kan vervolgens een mooi koopmoment zijn.

Nog meer spreiding

Naast spreiding op het gebied van het koopmoment, is ook spreiding op het gebied van aandelen van belang. Er zijn perioden waarin één sector slecht presteert. Wanneer je al je geld in bijvoorbeeld techniek investeert ben je erg afhankelijk van deze enkele sector. Het is daarom belangrijk om je geld te spreiden over verschillende sectoren en aandelen.

Bedenk uiteindelijk dat meer spreiding over het algemeen leidt tot minder risico. Je hebt het risico voor een groot deel dus zelf in de hand!