Beleggen in olie aandelen: hoe doe je dat?

Beleggen in olie aandelen kan goed uitpakken. Olie is erg belangrijk in ons economisch systeem en op de lange termijn zie je dan ook dat olieaandelen goed presteren. Maar hoe kan je nu eigenlijk het beste in olie aandelen beleggen? En waar kan je het beste olie aandelen kopen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het beleggen in olie aandelen.

Hoe kan je beleggen in olie aandelen

Er zijn twee manieren waarop je kunt beleggen in olie aandelen. Je kan ervoor kiezen om actief te handelen in olie aandelen of je kan ervoor kiezen om te investeren in olie aandelen voor de lange termijn.

Olie aandelen kopen als investering

Heb je vertrouwen in de olie industrie op de langere termijn? Dan kan het aantrekkelijk zijn om olie aandelen te kopen! Wanneer je olie aandelen koopt, worden deze toegevoegd aan je portfolio. Je profiteert dan van een eventuele winstuitkering in de vorm van dividend. Het bedrijf Shell keert bijvoorbeeld elk jaar een deel van de winst uit aan de aandeelhouders.

Ben je op zoek naar een goede broker om olieaandelen te kopen? Dan is eToro een goede partij. Bij eToro kan je namelijk geheel zonder vaste commissies fyeieke aandelen in oliemaatschappijen kopen. Met de onderstaande knop kan je direct een gratis demoaccount openen bij eToro:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. Bezoek etoro.com/trading/fees voor meer informatie.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. Bezoek etoro.com/trading/fees voor meer informatie.

eToro olie fonds

Bij eToro kan je ook in olie aandelen fondsen (ETF’s) handelen. Illustratieve prijzen.

Actief handelen in olie aandelen

De prijzen van aandelen bewegen constant. Onder invloed van de marktontwikkelingen en het nieuws zie je dat de prijs van een vat olie sterk kan wisselen. Je kan hier het beste op inspelen door actief te handelen in olie aandelen. Dit kan je doen door gebruik te maken van een derivaat. Een derivaat maakt het mogelijk om te speculeren op zowel stijgingen als dalingen van de olieprijs. Maar waar kan je nu eigenlijk actief speculeren op de prijsontwikkeling van olie aandelen?

Een goede broker voor het speculeren in olie aandelen is Plus500. Bij Plus500 kan je zonder commissies te betalen olie CFD aandelen verhandelen. Een groot voordeel van deze partij is dat je de mogelijkheden geheel risicoloos kunt testen met een demo. Bovendien kan je dankzij de aanwezigheid van een hefboom ook met een kleine investering een grote positie innemen.
Wil je een gratis demo account aanmaken bij Plus500? Gebruik dan de onderstaande knop om direct te beginnen met het verhandelen van olie aandelen:

80% van de retailbeleggers verliest geld met CFD beleggingen.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFD beleggingen.

Illustratieve prijzen. Olie CFD aandelen kopen & verkopen bij Plus500.

De prijs van een aandeel

Veel beginnende beleggers maken de fout om de resultaten van olie aandelen gelijk te stellen aan de resultaten van de olieprijs. Dit is echter incorrect. Vanzelfsprekend is er vaak een correlatie tussen de prijs van een vat olie en de prijs van een aandeel dat zich bezighoudt met olie. Toch kan een aandeel zich ook compleet anders gedragen.
Wanneer het goed gaat met de oliemarkt en de prijzen stijgen kan een aandeel het bijvoorbeeld nog steeds slecht doen. Een schandaal kan hier aan bijdragen. Een groot bedrijf kan bijvoorbeeld betrokken zijn bij een olielek. Wanneer dit het geval is verlies je als bedrijf vertrouwen en dit kan bijdragen aan een dalende koers.

Andersom kunnen sommige oliebedrijven het ook extra goed doen in slechte tijden. Vopak is een bedrijf dat zich specialiseert in de opslag van olie. Wanneer er niet voldoende vraag is naar olie, moet er meer van dit zwarte goedje worden opgeslagen. Een bedrijf dat zich bezig houdt met de opslag van olie zou het dan zomaar beter kunnen doen.

Wanneer je echt direct wilt beleggen in de prijs van olie, zijn aandelen niet de beste keuze. Je kan er dan beter voor kiezen om gebruik te maken van futures of CFD’s op de grondstof zelf. Er zijn wel risico’s verbonden aan dit type belegging. Zeker met futures kan het flink misgaan aangezien je aan het einde van de looptijd echt 1000 vaten olie moet afnemen. Dat staat vast niet erg fraai op je balkon of in je achtertuin.
beleggen in olie aandelen

In welke olie aandelen kan je beleggen?

Hieronder geven we je enkele suggesties van olie aandelen waarin je zou kunnen beleggen. Het is natuurlijk altijd belangrijk om vast te stellen in welke situatie een aandeel goed zal presteren. Sommige bedrijven hebben bijvoorbeeld eerder een hoge olieprijs nodig dan andere bedrijven.

Beleggen in Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell is een toppertje van eigen bodem. Dit bedrijf heeft sinds de Tweede Wereldoorlog altijd een stabiel dividend uitgekeerd. Het aandeel is hierdoor ook populair bij bijvoorbeeld beleggingsfondsen en pensioenfondsen. De prijs van een aandeel Shell beweegt sterk mee met de prijs van olie. Dit komt doordat het bedrijf ook veel pompstations exploiteert en dus direct olieproducten verkoopt aan bijvoorbeeld de consument.

Dit stabiele aandeel kan interessant zijn. De verstandige belegger koopt het aandeel in een dipje op en geniet vervolgens van een mooi, jaarlijks dividendrendement.
Royal Shell aandelen kopen

Saui Aramco aandelen kopen

Saudi Aramco is pas sinds eind 2019 in kleine hoeveelheid te verhandelen op de Saudi Stock Exchange. Het bedrijf wordt door vele als het meest waardevolle ter wereld gezien: afhankelijk van de aandelenkoers is het bedrijf bijna 2000 miljard dollar waard. Het is niet vreemd dat dit bedrijf zo waardevol is. Het grootste deel van de oliereserves vind je namelijk in het oosten Van Saoedi-Arabië. In een wereld die niet zonder olie kan, kan een investering in dit gigantische bedrijf zomaar goed uitpakken. In de toekomst zal dit olie aandeel naar verwachting ook op andere beurzen verhandelbaar zijn.

Sinopec Corporation olie aandeel

Een ander bedrijf dat zich bezighoudt met het opboren van olie is Sinopec Corporation. Het bedrijf wordt voluit ook wel China Petroleum & Chemical Corporation genoemd. Het hoofdkantoor van dit bedrijf is te vinden in China. Het bedrijf houdt zich bezig met het opboren van olie in het land zelf. Gezien de enorme groei en potentie van China op economisch gebied kan een investering in deze Chinese oliereus zomaar goed uitpakken.

Bedrijven die technische producten en diensten leveren

Niet alle oliebedrijven houden zich bezig met het opboren van olie. Er zijn ook bedrijven die vooral technische producten en diensten leveren die helpen bij het leveren van olie en gas. Een voorbeeld van een vergelijkbaar bedrijf is Schlumberger. Dit bedrijf is actief in 80 landen en voert metingen uit in boorgaten. Een ander bedrijf dat indirect bezig is met olie is Halliburton Company. Dit bedrijf levert diverse aan olie gerelateerde diensten.
Bedrijven die zelf niet naar olie boren zijn afhankelijker van de grote olie reuzen. Wanneer de olieprijs erg laag is en er niet wordt gezocht naar nieuwe oliebronnen, dan doen dit soort bedrijven het vaak minder goed.

Scorpio tankers & Enbridge INC.

Scrorpio tankers en Enbrridge INC. Zijn voorbeelden van bedrijven die zich bezig houden met het verwerken, transporteren en opslaan van aardolie nadat het gewonnen is. Met bijvoorbeeld vrachtwagens, pijpleidingen en schepen vervoeren ze het zwarte goud naar de raffinaderijen. Ruwe olie moet eerst verwerkt worden voordat je er daadwerkelijk wat mee kunt doen.

Bedrijven die de olie verwerken

Uiteindelijk zijn er ook bedrijven die de ruwe olie moeten omzetten naar een bruikbaar product. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn Marathon Petroleum, Exxon Mobil en philips 66. Ruwe olie wordt hier bijvoorbeeld omgezet in kerosine voor de vliegtuigmaatschappijen en benzine voor auto’s. Dit is echter niet de enige toepassing voor olie: je kan er ook materialen zoals bijvoorbeeld plastic van maken.

Wanneer je wilt beleggen in bedrijven die ruwe olie verwerken, is het belangrijk om te onderzoeken wat deze bedrijven ervan maken. Vervolgens kan je voorspellen of je denkt dat de vraag naar dit type product in de toekomst verder zal toenemen.

Wat zijn de beste olie aandelen?

Het is lastig om vast te stellen wat de beste olie aandelen zijn. Wat het beste olie aandeel is, hangt namelijk sterk af van je beleggingsdoel. Het is verstandig om je eerst af te vragen of je een inkomen wilt opbouwen met aandelen of dat je koerswinst wilt maken. Wanneer je een vast inkomen wilt bouwen, is het slim om te beleggen in aandelen die een vast dividend uitkeren. Wil je liever een hoge koerswinst behalen? Dan moet je je belegging goed timen en het aandeel kopen wanneer het in een dipje zit.

Wanneer je wilt weten wat de beste olie aandelen zijn, moet je in ieder geval kijken hoe het bedrijf erbij staat. Duik met je neus in de cijfers en controleer bijvoorbeeld hoeveel schulden het bedrijf nog heeft openstaan. Op die manier ontdek je of het een relatief veilige belegging is.

Je zult hoe dan ook moeten onthouden dan beleggen risico’s met zich meebrengt. Ook een belegging in een olie aandeel kan tot een flink verlies leiden. Wanneer je bijvoorbeeld BP aandelen had gekocht vlak voor de olieramp, dan had je een flink koersverlies geleden. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen.

Waar kan je olie aandelen kopen?

Je kan olie aandelen kopen bij een broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om aandelen te kopen en verkopen. Het is verstandig om een broker te kiezen waar je een goed gevoel bij hebt. We hebben de beste brokers voor je getest en op een rijtje gezet. Op die manier kan je ontdekken welke broker het beste bij je past. Klik op de onderstaande knop om direct de verschillende brokers te vergelijken: