Aandelen voor dummies

Laat je jouw spaargeld op je rekening staan, dan gebeurt hier eigenlijk niets mee. Vroeger verdiende je nog geld door de rente op je spaargeld te innen, maar tegenwoordig is dit niet meer het geval. Dit komt omdat de spaarrente historisch laag is. Wil je jouw vermogen voor je laten werken, dan kun je beter starten met beleggen.

Er zijn vele verschillende beleggingsproducten waar je jouw vermogen in kunt investeren. Zo kun je er ook voor kiezen om in aandelen te beleggen. Meer hierover, lees je op deze pagina.

Lange termijn beleggen

Voor je je gaat verdiepen in de diverse aandelen waar je in kunt beleggen, is het belangrijk je af te vragen op welke manier je jouw geld wil investeren. Ten eerste kun je ervoor kiezen om een lange termijn belegging te doen. In dit geval koop je een of meerdere aandelen, die je vervolgens langere tijd in je portefeuille houdt. Als de winst hoog genoeg is, verkoop je de aandelen weer.

Een lange termijn belegging brengt minder risico met zich mee dan een korte termijn belegging. Wel moet je er rekening mee houden dat het rendement van deze belegging ook lager is. Je wacht langere tijd op je winst en als het eenmaal tijd is om je aandelen te verkopen, is deze winst niet altijd hoog.

Korte termijn beleggen

Wil je op de korte termijn geld verdienen door in aandelen te investeren? Dan doe je een korte termijn investering. Het beleggen op de korte termijn wordt ook wel speculeren genoemd. In dit geval houd je een aandeel voor korte tijd aan. Je koopt het aandeel als de waarde laag is, om het direct te verkopen als er sprake is van een koersstijging. Met een beetje geluk verdien je hier veel geld mee.

Beginnen met beleggen: 3 tips

Wil jij ook starten met het beleggen in aandelen? Dan geven wij je graag enkele praktische tips om de juiste investering te doen. Met deze tips kan elke dummy aan de slag.

Tip 1: investeer alleen geld dat je kunt missen

Ook als je op de korte termijn geld wil beleggen, is het verstandig alleen geld te investeren dat je kunt missen. Zo kom je niet in de problemen als de droger kapot gaat of als je met een andere onverwachte uitgave wordt geconfronteerd. Ook is het niet verstandig met geleend geld te beleggen.

Bekijk daarom eerst uitgebreid je financiële situatie en bepaal hoe lang je het geld dat je investeert kunt missen. Bereken daarna het risico van je belegging zodat je kunt bepalen of je voldoende tijd hebt om de positie open te houden totdat er winst mee behaald wordt.

Tip 2: verdiep je goed in een aandeel, voor je investeert

Het is belangrijk precies te weten waar je geld in investeert. Daarom verdiep je je goed in een aandeel (en het bedrijf achter dit aandeel), voor je een investering doet. Weet je niet precies wat het bedrijf achter een aandeel doet? Dan kun je onmogelijk bepalen of een investering in dit aandeel een goede investering is.

Het is bijvoorbeeld verstandig om de jaarverslagen door te nemen. Op die manier krijg je inzicht in de manier waarop het bedrijf omgaat met de verschillende geldstromen. Ook is het belangrijk om de actualiteit te volgen zodat je op de hoogte bent van plotselinge gebeurtenissen die de koers van het aandeel kunnen beïnvloeden.

Tip 3: beleg met een doel

Zeker als je op de lange termijn geld wil investeren, is het belangrijk hier een bepaald doel bij na te streven. Heb je eenmaal een doel opgesteld, dan vraag je jezelf af hoe je dit doel gaat bereiken. Dit betekent dat je ook een bepaalde beleggingsstrategie bedenkt, nog voor je inderdaad start met beleggen

Tip 4: studeer als dummy

Beleggen is niet voor dummies! Het is daarom belangrijk om een goed begrip op te bouwen voor de verschillende beleggingsprincipes. Weet je bijvoorbeeld al wat dividend is? Of wat een obligatie is? Wanneer je dit soort basisprincipes nog niet kent is het verstandig om een boek te lezen. Het boek beleggen voor dummies kan dan een uitstekende keuze zijn.

Ook is het belangrijk om voldoende ervaring op te doen. Bij veel online brokers kan je tegenwoordig oefenen door middel van een demo account. De eenvoudige software van Plus500 maakt het mogelijk om het handelen in aandelen CFD’s onbeperkt uit te proberen. Klik hier om een gratis demo account te openen.