Wat is een aandelenemissie?

Bij een aandelenemissie geeft een bedrijf aandelen uit. Dit kan een bedrijf voor de eerste keer doen, maar een bedrijf kan ook voor de tweede, derde of vierde keer aandelen uitgeven. Als een bedrijf voor het eerst aandelen verkoopt, wordt er gesproken over een emissie op de primaire markt.
Een aandelenemissie heeft positieve gevolgen, maar kan ook negatieve gevolgen hebben. Deze worden hieronder kort beschreven. Ook lees je op deze pagina welke gevolgen een aandelenemissie heeft voor de bestaande aandeelhouders van een onderneming.

De positieve gevolgen van een aandelenemissie

Aan een aandelenemissie zijn diverse positieve gevolgen verbonden. Ten eerste beschikt het bedrijf dat aandelen uitgeeft, na de aandelenemissie over nieuw kapitaal. Dit geld kan het bedrijf gebruiken om investeringen te doen of bijvoorbeeld om een ander bedrijf over te nemen.
Daarnaast hebben de oprichters van een bedrijf de mogelijkheden (een deel van) hun aandelen te verkopen bij een aandelenemissie. Hier kunnen zij veel geld mee verdienen. Tot slot brengt een aandelenemissie veel gratis media-aandacht met zich mee. Als een bedrijf besluit aandelen uit te geven, dan komt de organisatie veel in het nieuws. Ook als het bedrijf voor de tweede, derde of vierde keer aandelen uitgeeft. Media-aandacht is vrijwel altijd positief voor een bedrijf.

De negatieve gevolgen van een aandelenemissie

Een aandelenemissie heeft diverse voordelen, maar er zijn ook enkele negatieve gevolgen. Ten eerste voelt een beursgenoteerde meer druk van de markt. Voor een beursgenoteerde onderneming is het simpelweg nog belangrijker om goed te presteren. Door de druk om goed of liever beter te presteren, wordt er meer de nadruk gelegd op kortetermijndoelstellingen. Dit gaat ten koste van de langetermijndoelstellingen van de organisatie.
Daarnaast is het niet gemakkelijk aandelen uit te geven. Hier zijn namelijk veel regels en voorwaarden aan verbonden. Een bedrijf dat aandelen uit wil geven, wordt dan ook met een flinke administratieve werklast geconfronteerd.
Tot slot kost een aandelenemissie geld. Er moeten namelijk diverse rapportages opgesteld worden om aandelen uit te kunnen geven en dit is niet goedkoop. Voor veel kleine bedrijven is het daarom onmogelijk om aandelen uit te geven. Besluiten ze dit toch te doen, dan komt er een flinke druk op de balans.

Het gevolg van een aandelenemissie voor aandeelhouders

Voor de bestaande aandeelhouders van een bedrijf is een aandelenemissie over het algemeen niet zo positief. In veel gevallen daalt de waarde van een aandeel namelijk bij een aandelenemissie. Dit komt omdat er ineens veel aandelen op de markt zijn, terwijl de vraag wellicht helemaal niet zo groot is.
Ook kan een aandelenemissie een slecht beeld geven van een bedrijf. Veel mensen denken dat bedrijven die aandelen verkopen, in de financiële problemen zitten. Door dit negatieve beeld, kan de waarde per aandeel flink dalen. Ook hier hebben bestaande aandeelhouders last van.
Soms worden de bestaande aandeelhouders van een bedrijf gecompenseerd bij een aandelenemissie. Zij krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid om als eerste nieuwe aandelen te kopen, doorgaans tegen een lagere prijs. Dit is echter niet altijd het geval.