Wat betekent bear en bull?

Als je start met beleggen, kom je vanzelf in aanraking met de termen bear markt en bull markt. Veel beginnende beleggers weten niet wat deze termen betekenen. Speciaal voor hen hebben wij dit artikel opgesteld. Op deze pagina lees je namelijk wat een bear markt is en wat een bull markt inhoudt.

In het kort

  • Een bull markt is een overwegend stijgende aandelenmarkt.
  • Een bear markt is een overwegend dalende aandelenmarkt.

Wat is een bear markt?

De term bear markt wordt in de economie in het algemeen gebruikt, maar ook op de aandelenmarkt. In beide situaties betekent de term eigenlijk hetzelfde. Bij een bear markt is er namelijk sprake van een langdurige dalende trend. Door deze trend is er veel pessimisme onder consumenten (bij een bear markt in de algemene economie) en/of onder beleggers (bij een bear markt in de aandelenmarkt).
Over het algemeen is er weinig kans op een snel herstel bij een bear markt. Als er sprake is van een bear markt op de beurs, verliest de beurs veel waarde. Kortom, is er sprake van een bear markt, dan is de situatie niet bepaald rooskleurig.
Nu vraag je je misschien af waar de term ‘bear markt’ vandaan komt. Dit is simpel te verklaren. Als een beer een prooi wil vangen, maakt het dier een slaande beweging naar beneden. Is er sprake van een bear markt, dan laat de economie of de aandelenbeurs dezelfde beweging naar beneden zien. Daarom wordt er gesproken over een bear markt.

Profiteren van een bear markt

Veel mensen weten niet dat je kunt profiteren van een bear markt. Dit is wel het geval. Je kunt namelijk ook speculeren op een dalende koers. Hiervoor moet je gebruik maken van zogenaamde derivaten. Je kunt dan door middel van een derivaat zoals een CFD short gaan op een aandeel. Wanneer de koers van het aandeel daalt, behaal je vervolgens een goed resultaat.
Het handelen in CFD’s kan onder andere bij Plus500. Plus500 is een erg gebruiksvriendelijke broker alwaar je de mogelijkheden onbeperkt met een demo kunt uitproberen. Klik hier om gratis een demo account aan te maken.
Bear markt

Een bear markt is een neerwaartse markt: hij slaat naar beneden

Wat is een bull markt?

Het tegenovergestelde van de bear markt, is de bull markt. Bij de bull markt hebben consumenten en/of beleggers juist wel veel vertrouwen in de economie of in de aandelenmarkt specifiek. Veel mensen die beginnen met beleggen, doen dit bij een bull markt. Zij zien dat het goed gaat met de beurzen en willen hier geld aan verdienen. Bij een bull markt is het dan ook druk op de (online) beurs.
Als er veel mensen tegelijk instappen bij een bull markt, wordt er ook wel gesproken over een herd of kudde. De beleggers van de kudde gaan andere mensen achterna. Zij zien dat andere beleggers veel geld verdienen door de bull markt en besluiten ook in te stappen.
Als een beer een prooi vangt, slaat hij met zijn poot naar beneden. Bij een stier gaat dit heel anders. Als een stier een prooi wil vangen, zwaait hij met zijn hoorns in de lucht. Daarom wordt een markt met een opgaande beweging ook wel een bull markt genoemd.

Profiteren van een bull markt

Profiteren van een bull mart is vrij eenvoudig. Je gaat dan namelijk met de trend mee door aandelen op te kopen. Dit kan je doen bij een broker zoals DEGIRO. Dit is één van de voordeligste brokers, waardoor je ook wanneer je veel orders uitvoert goede resultaten kunt behalen.
Bull markt

Een bull markt is een opwaartse markt: hij slaat naar boven

De meest recente bear markt

In 2008 brak de financiële crisis uit. Direct hierna was er zeker sprake van een bear markt. Door de slechte situatie op de beurzen en in de economie in het algemeen, hadden beleggers weinig vertrouwen in hun investeringen. Deze bear markt heeft enkele jaren aangehouden. Nu is de bear markt voorbij en hebben beleggers weer vertrouwen in de toekomst. Er is nog geen bull markt, maar het gaat in ieder geval wel goed op de beurzen.