Belastingen en aandelen

Over het geld dat je verdient, betaal je een bepaald percentage aan belasting. Verdien jij een aardig zakcentje met jouw aandelen? Dan kan het zo zijn dat je hier belasting over moet betalen. Aandelenbelasting bestaat niet in Nederland, maar het kan wel zo zijn dat je vermogensbelasting moet betalen over het geld dat je met jouw aandelen verdient. Hoe dit precies werkt, lees je op deze pagina.

Beleggen en belasting betalen

Zoals al eerder vermeld, hebben we geen aandelenbelasting in Nederland. Dit betekent dat je nooit belasting hoeft te betalen over de winst die je met jouw aandelen of andere beleggingen behaalt. Wel vallen jouw beleggingen onder de vermogensrendementsheffing, net zoals bijvoorbeeld je spaartegoeden. De vermogensrendementsheffing is box 3 van de te betalen belastingen. Meer over de vermogensrendementsheffing, lees je in onderstaande alinea.

Aandelen en vermogensbelasting

Je vermogen is de waarde van jouw bezittingen, min de schulden die je eventueel hebt. Om je vermogen te berekenen, kijk je naar de waarde van jouw bezittingen op 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte wil doen. Eventueel tel je hier de waarde van de bezittingen van je fiscale partner bij op. Ook als je minderjarige kinderen bepaalde bezittingen hebben, tel je deze bij de waarde van jouw bezittingen op.
Heb je schulden? Dan haal je de waarde van deze schulden van de totale waarde van je bezittingen af. Nu heb je jouw vermogen berekend. Let op: de waarde van jouw beleggingen tel je ook op bij je vermogen. Aandelen en andere beleggingsproducten horen namelijk ook bij het vermogen.
Over je vermogen betaal je vermogensrendementsheffing, ook wel vermogensbelasting genoemd. Goed om te weten: een deel van jouw vermogen is altijd vrijgesteld van de vermogensbelasting. Dit deel wordt ook wel het heffingsvrije vermogen genoemd. In 2018 is het heffingsvrije vermogen voor mensen zonder fiscale partner 30.000 euro. Heb je wel een fiscale partner, dan heb je 60.000 euro heffingsvrij vermogen.
In 2017 waren deze bedragen 25.000 euro en 50.000 euro. In 2016 waren de bedragen 24.437 euro en 48.874 euro.

Vermogensbelasting betalen

Ook als je onder de grens van het heffingsvrije vermogen valt en dus geen vermogensbelasting hoeft te betalen, moet je belastingaangifte doen. Bij deze aangifte vul je precies in wat jouw bezittingen waard zijn en welke schulden je hebt. Vervolgens berekent de tool van de Belastingdienst hoeveel vermogensrendementsheffing je moet betalen.
Let erop dat bij het bepalen van de aanslag uitgegaan wordt van een peildatum. De waarde van je aandelen op 1 januari van dat jaar is bepalend voor het bedrag aan belasting dat je moet betalen.

Hoe werkt het met dividend?

Bedrijven houden automatisch dividendbelasting in op aandelen. In Nederland is dit percentage 15%. Ook andere landen houden automatisch dividendbelasting in. Het kan per land verschillen hoeveel je betaalt. Door op je aangifte de betaalde dividendbelasting per land aan te geven voorkom je dat je dubbel wordt belast.
Dividend is de winstuitkering die het bedrijf uitkeert. Iedere aandeelhouder ontvangt dan een deel van de winst.

Uitzondering: belasting betalen als groot aandeelhouder

Heb je minimaal 5 procent van de aandelen van een bedrijf in je bezit? Dan ben je officieel een groot aandeelhouder. Deze aandeelhouders moeten niet alleen aangifte doen in box 3, maar ook in box 2. Let op: heb je samen met jouw fiscaal partner 5 procent van een bedrijf in handen? Dan moet je hier ook aangifte over doen in box 2.
De meeste mensen met aandelen hoeven alleen aangifte te doen in box 3. Alleen mensen met een aanmerkelijk belang in een bedrijf, ofwel een belang van 5 procent of meer, doen aangifte in box 2. De rest van hun vermogen wordt behandeld in box 3.