Beleggen in de AEX

Veel mensen denken bij aandelen al snel aan de AEX. Je kan de AEX eigenlijk zien als een overzicht van de Nederlandse beurskoersen. Het kan dan ook interessant zijn om te beleggen in de AEX. In dit artikel bekijken we hoe je zelf kunt beleggen in de AEX. Ook kijken we hoe de AEX eigenlijk in elkaar zit.

Beleggen in de AEX

Veel mensen beleggen direct in de AEX. Dit kan je doen door een zogenaamd indexfonds op de AEX te kopen. Een indexfonds volgt de exacte koers van de AEX: dit betekent dat wanneer de AEX stijgt, de koers van de indexfonds ook stijgt. Je kan een indexfonds direct kopen of verkopen waardoor je dus kunt beleggen op de voornaamste graadmeter van de Nederlandse economie.

Korte termijn

Wanneer je vooral op de korte termijn wilt handelen in de AEX, kan je gebruikmaken van een online broker. Bij sommige aanbieders betaal je namelijk geen commissies en je kunt ook speculeren op een dalende koers van de AEX. Dit geeft je veel flexibiliteit en je kunt op die manier zowel kleine bewegingen omlaag als kleine bewegingen omhoog meepakken. Klik hier om actief handelen direct te proberen met een demo!
Beleggen in de AEX

Lange termijn

Sommige mensen beleggen liever op de lange termijn in de AEX. Wanneer dit het geval is kan je beter fysieke participaties in een indexfonds kopen. Ook dit gebeurt via een broker. Het grootste verschil is echter dat je daadwerkelijk eigenaar wordt van de participatie in de AEX. Op de korte termijn betaal je dan doorgaans hogere transactiekosten, maar op de lange termijn is het voordeliger.

Een goede partij alwaar je voor de lange termijn in de AEX kunt beleggen is DEGIRO. DEGIRO is de voordeligste Nederlandse broker en met een simpele druk van je muis koop je één of meerdere participaties in de AEX. Klik hier om een gratis account aan te maken bij DEGIRO.

Indirect beleggen in de AEX

Je kan natuurlijk ook indirect beleggen in de AEX. Dit doe je door zelf een selectie te maken van interessante aandelen. Je kan op die manier besluiten om bepaalde aandelen die het niet goed doen buiten de beschouwing te laten.

Het is op de lange termijn altijd verstandig om enige risicospreiding in te bouwen. Kies daarom aandelen uit verschillende sectoren: op die manier ben je beter beschermd tegen slecht nieuws binnen één bepaalde bedrijfssector.

Wat is de AEX eigenlijk precies?

Bijna iedereen heeft wel van de AEX gehoord. Voordat je gaat beleggen in de AEX is het echter verstandig om goed te begrijpen hoe de AEX precies werkt. De AEX is uiteindelijk een gewogen gemiddelde van een mandje Nederlandse aandelen.

Binnen de AEX hebben verschillende Nederlandse aandelen dus een ander gewicht. Wanneer een aandeel een hoger gewicht heeft, telt deze sterker mee voor de koers van de index. Shell heeft bijvoorbeeld een erg hoog gewicht binnen de AEX.

Het is daarom belangrijk om te bedenken dat aandelen met een groot gewicht toch een aardige invloed kunnen uitoefenen op de koers. Uiteindelijk is het echter voornamelijk de algemene economische situatie die bepalend is voor de koers van de AEX als geheel.

Voor wie is beleggen in de AEX interessant?

Beleggen in de AEX is vooral interessant voor mensen die relatieve stabiliteit zoeken. Losse aandelen zijn doorgaans volatieler. Wanneer je goed bent in beleggen, kan je hier echter betere resultaten mee behalen. Op de lange termijn zie je echter dat veel mensen betere resultaten behalen met een indexfonds.
Dit omdat het bij veel beleggers in losse aandelen aan de benodigde kennis ontbreekt. Bedenk daarom voor jezelf wat je beleggingsdoel is en bepaal aan de hand daarvan of het interessanter is om in de AEX te beleggen of in losse aandelen.

Koers AEX

Hieronder zie je de actuele koers van de AEX. Ook kan je direct CFD indexen kopen op deze graadmeter door middel van de kopen en verkopen knoppen.