Beleggen op de beurs

Beleggen op de beurs was vroeger weggelegd voor snelle jongens in dure pakken. Ze schreeuwden door elkaar en kochten voor miljoenen euro’s aan aandelen. Tegenwoordig is dat wel anders: letterlijk iedereen kan beleggen op de beurs. Alles wat je nodig hebt is minimaal 100 euro en een werkende computer of telefoon met internetverbinding. In dit artikel bekijken we hoe ook jij een beursbelegger kunt worden.

Beleggen op de beurs

Wanneer je wilt beleggen op de beurs heb je eerst een account nodig bij een online broker. Een online broker maakt het mogelijk om aandelen te kopen en verkopen. Bekijk het overzicht van brokers om te kijken bij welke brokers je aandelen kunt kopen en verkopen.

CFD aandelen verhandelen

Een goede partij om te beginnen met het verhandelen van CFD aandelen is Plus500. Je profiteert hier van de volgende voordelen:

  • Een gratis onbeperkte demo rekening
  • Eenvoudige Nederlandstalige software
  • Beleggen in alle Nederlandse CFD aandelen
  • Speculeer ook op dalende kosten
  • Geen commissies

Wil je ook beleggen bij Plus500 met een gratis demo?

80% van de retailbeleggers verliest geld met CFD beleggingen.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFD beleggingen.

Plus500 aandelen broker

Illustratieve prijzen

Stap 1: selecteer een aandeel

Nu je een account hebt geopend bij een broker, kan je direct aan de slag met beleggen op de beurs. De eerste stap is nu de selectie van een aandeel waarin je wilt beleggen. Het maakt hierbij niet direct uit of het een aandeel is dat het goed of slecht doet. Je kan immers ook geld verdienen bij dalende koersen. Wel is het belangrijk dat het aandeel redelijk bewegelijk is.

Stap 2: maak een analyse

Vervolgens is het verstandig om een korte analyse te maken van het aandeel. Je zult immers moeten voorspellen of de koers van het aandeel zal stijgen of dalen. Dit kan je doen door naar de grafiek te kijken, de bedrijfsresultaten of de massa.

Grafiek

Aandelen bewegen zich vaak in vaste patronen. Je kan vaak een duidelijke richting herkennen: een opwaartse trend, een neerwaartse trend of een zijwaartse trend. Het is altijd belangrijk om mee te beleggen met de algemene richting.
Trend beleggen aandelen

Bedrijfsresultaten

Bekijk ook de bedrijfsresultaten. Doet het aandeel het slechter of beter dan beleggers hadden verwacht? En hoe zit het met het toekomstperspectief? Uiteindelijk zal een bedrijf immers winst moeten blijven maken.

Massa

Uiteindelijk zijn het de beleggers die gezamenlijk de koers bepalen. Bekijk daarom hoe mensen over het aandeel spreken in bijvoorbeeld de media. Heerst er vooral paniek? Of euforie? Wees extra waakzaam wanneer er sprake is van een onrealistische hype.

Stap 3: plaats je eerste belegging

De derde stap is het openen van je eerste belegging. Hierbij heb je twee mogelijkheden:

  • Kopen: wanneer je koopt, speculeer je op een stijgende koers.
  • Verkopen: wanneer je verkoopt, speculeer je op een dalende koers.

Vanzelfsprekend koop je een aandeel wanneer je verwacht dat de koers gaat stijgen en verkoop je een aandeel wanneer je juist verwacht dat de koers gaat dalen.
kopen of verkopen aandelen

Stap 4: analyseer je resultaten

In de laatste stap analyseer je je resultaten. Ging het goed? Ging het fout? Wat ging er precies goed of fout? Wanneer je een goede belegger wilt worden zal je veel moeten leren van je fouten. Begin daarom direct met oefenen en schrijf altijd voor jezelf op waarom je een bepaalde beslissing neemt. Op die manier leer je systematisch hoe je een betere belegger kunt worden.

Beleggen op de beurs kan erg winstgevend zijn. Natuurlijk kan je ook geld verliezen: beleg daarom nooit met meer geld in dan je kunt missen.