In cyclische aandelen beleggen

Er zijn vele soorten aandelen. Wil je (een deel van) jouw vermogen in aandelen investeren, dan kun je ervoor kiezen in cyclische aandelen te beleggen. Meer over deze aandelen, lees je op deze pagina. Met de informatie op deze pagina kun je gemakkelijk beslissen of het beleggen in cyclische aandelen wel of niet iets voor jou is.

Cyclische aandelen: een korte introductie

Cyclische aandelen zijn aandelen die sterk afhankelijk zijn van de staat van de economie. Als er sprake is van economische groei, laten cyclische aandelen een koerswinst zien. Gaat het minder goed met de economie, dan kan de koers van een cyclisch aandeel flink dalen. Zeker bij een recessie is de kans op een koersdaling groot.
Enkele voorbeelden van cyclische aandelen zijn ArcelorMittal, Randstad en Aperam. Vrijwel alle aandelen die je op de AEX kunt vinden, zijn cyclische aandelen. Overigens is een cyclisch aandeel geen aparte aandelensoort, maar is het gewoon een label dat door handelaren op een aandeel geplakt wordt.
In het kort is een cyclisch aandeel dus een aandeel dat meebeweegt met de economische situatie. Gaat het goed met de economie? Dan stijgt het aandeel. Gaat het slecht met de economie? Dan daalt het aandeel mee.

Het voordeel van cyclische aandelen

Er is een belangrijk voordeel verbonden aan het beleggen in cyclische aandelen. Cyclische aandelen laten namelijk regelmatig heftige koersbewegingen zien, waaronder koersstijgingen. Is er sprake van een grote koersstijging, dan kun je hier als belegger veel geld mee verdienen. Investeer je op het juiste moment in het juiste aandeel, dan kan jouw winst hoog oplopen.

Hefboom gebruiken

Een bijkomend voordeel van het online beleggen in cyclische aandelen, is dat je een zogenaamde hefboom kunt gebruiken. Wanneer je een hefboom gebruikt kan een relatief klein bedrag (bijvoorbeeld 100 euro) worden ingezet om met 1000 euro of meer te handelen.
Dit betekent dat de winst die je maakt, door de hefboom nog hoger wordt. Vanzelfsprekend wordt het potentiële verlies evenredig groot. Cyclische aandelen bewegen zich echter vaak via een voorspelbaar patroon. Hierdoor kan het toepassen van een hefboom minder risicovol uitpakken. Door de hefboom van cyclische aandelen kun je ook met een kleine investering resultaten behalen.

Het nadeel van cyclische aandelen

Cyclische aandelen reageren heftig op positieve ontwikkelingen in de economie, maar helaas werkt dit ook andersom. Gaat het slecht(er) met de economie, dan reageren de aandelen hier ook heftig ook. Dit betekent dat je, zelfs bij een kleine negatieve ontwikkeling in de economie, veel verlies kunt maken met jouw investering in een cyclisch aandeel. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je besluit in een cyclisch aandeel te investeren.
Laten we een kijkje nemen naar het aandeel Randstad. Randstad wordt gezien als een sterk cyclisch aandeel. Dit is niet verwonderlijk, wanneer je bedenkt dat het de kerntaak van Randstad is om mensen van een baan te voorzien. In tijden van economische tegenvallers is er minder vraag naar arbeidsplaatsen waardoor de winst van het bedrijf onder druk komt te staan. De koers zakt dan in.

In cyclische aandelen beleggen

Wil jij van de positieve ontwikkelingen in de economie profiteren? Dan kun je ervoor kiezen in cyclische aandelen te investeren. Voor je dit doet, is het belangrijk om te achterhalen in welk aandeel je precies wil investeren. Door diverse aandelen met elkaar te vergelijken, vind je vanzelf een aandeel dat jouw investering waard is.
Wanneer je vervolgens een aandelenportefeuille wilt opbouwen met onder andere cyclische aandelen, dan kan je een account aanmaken bij DEGIRO. DEGIRO is een betrouwbare, Nederlandse broker alwaar je eenvoudig cyclische aandelen kunt aanschaffen. Klik hier om een gratis account te openen bij DEGIRO.
Je kunt ook bij een online broker als Plus500 terecht om in een CFD van een cyclisch aandeel te beleggen. Bij Plus500 kan je zowel aandelen kopen als verkopen. Wil je eerst nog even oefenen met beleggen, voor je jouw vermogen op het spel zet door een investering te doen? Maak dan eerst een demo-account aan bij Plus500. Met dit account kun je geheel gratis oefenen met beleggen. Gaat het oefenen goed, dan maak je een echt beleggingsaccount aan. Nu kan het beleggen echt beginnen.