Beleggen in easyJet aandelen: analyse & koers

Er zijn diverse bekende lowbudget vliegmaatschappijen die actief zijn op de beurs, waaronder RyanAir en easyJet. Je kunt in het aandeel RyanAir investeren, maar je kunt ook beleggen in easyJet. Meer over deze luchtvaartmaatschappij en het beleggen in easyJet aandelen, lees je op deze pagina.

Algemene informatie over het bedrijf

easyJet is een Britse lowbudget vliegmaatschappij. Het bedrijf werd opgericht door een Griek, namelijk de zakenman Stelios Haji-Ioannou. Deze man heeft nog altijd 38 procent van de aandelen van easyJet in handen. De andere aandelen zijn verkocht op de beurs.
De vloot van easyJet bestaat uit 257 vliegtuigen, waarvan bijna 190 in eigendom zijn van de luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf vliegt naar 132 bestemmingen, voornamelijk in Europa. In 2016 vervoerde het bedrijf maar liefst 73,1 miljoen passagiers.
Beleggen in easyJet

De bedrijfsresultaten van easyJet

easyJet laat over het algemeen goede bedrijfsresultaten zien, al waren de resultaten van 2016 wel iets lager dan de resultaten van het jaar ervoor. Zo was de omzet van 2016 4669 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat van dat jaar was 498 miljoen euro en het nettoresultaat van 2016 was 427 miljoen euro. In 2015 waren deze cijfers iets hoger.
Wel werden er in 2015 minder passagiers vervoerd door easyJet, namelijk 68,6 miljoen (tegenover 73,1 miljoen in 2016). Het aantal passagiers dat easyJet vervoert, is al vele jaren flink aan het stijgen.

De koers van het aandeel easyJet

Het aandeel easyJet heeft een vrij hoge volatiliteit. Kijken we naar de koersbewegingen van de afgelopen vijf jaar, dan zien we veel stijgingen en dalingen. In 2013 was de koers vrij laag, in 2014 was de koers vrij hoog. In 2015 was de koers vrij stabiel en in 2016 en 2017 waren er weer veel koersschommelingen.
Je kunt profiteren van het feit dat het aandeel easyJet een hoge volatiliteit heeft. Koop je het aandeel bij een lage koers, dan kun je het namelijk gemakkelijk met veel winst verkopen als de koers weer hoger is. Wel brengt een hoge volatiliteit meer risico’s met zich mee.

Voor wie is beleggen in easyJet?

Beleggingen in easyJet zijn niet voor iedereen geschikt. Investeren in vliegtuigmaatschappijen brengt zo zijn nadelen en voordelen met zich mee. Het is verstandig om een wat actieve houding aan te nemen wanneer je gaat beleggen in een vliegtuigmaatschappij als easyJet. Maatschappijen staan er namelijk bekend om dat ze door allerlei factoren beïnvloed worden.
Op de lange termijn speelt de economische situatie bijvoorbeeld een belangrijke rol. Mensen vliegen meer, wanneer ze veel geld te besteden hebben. Ook zijn er meer zakelijke passagiers wanneer het ondernemersklimaat gunstig is. Ook de olieprijzen spelen een belangrijke rol, aangezien benzinekosten een groot deel van de uitgaven vormen binnen een bedrijf als easyJet.
Op de kortere termijn zijn er nog veel meer factoren die de koers van een aandeel kunnen beïnvloeden. Een massale staking kan bijvoorbeeld leiden tot een daling van de koers. Beter dan verwachte bedrijfsresultaten leiden doorgaans juist tot een stijging. Door rekening te houden met dit soort factoren kan je ook op de kortere termijn een goed resultaat behalen met beleggingen in een vliegtuigmaatschappij aandeel.

Beleggen in easyJet aandelen

Vind je beleggen in easyJet te risicovol, door de hoge volatiliteit van het aandeel easyJet? Dan kun je er ook voor kiezen om op een andere manier te beleggen in deze luchtvaartmaatschappij. Je kunt je namelijk ook aanmelden bij een online broker als Plus500, om vervolgens te speculeren op koersstijgingen en/of koersdalingen bij easyJet. Dit wordt ook wel CFD beleggen genoemd.
Er zijn enkele voordelen verbonden aan CFD beleggen. Ten eerste kun je hier ook bij een kleine inzet goede resultaten behalen. Dit komt door de hefboomwerking van CFD’s. Daarnaast kun je niet alleen positieve resultaten behalen met koersstijgingen, maar ook bij koersdalingen. Tot slot maakt de online broker Plus500 het mogelijk te oefenen met CFD beleggen. Dit doe je door een gratis demo-account aan te maken bij deze broker. Door te oefenen met beleggen, is de kans op positieve resultaten in de toekomst veel groter.
Wil je toch ook enkele aandelen EasyJet kopen voor een traditionele aandelenportefeuille? Dan is het slim om dit te doen bij een broker die relatief lage kosten rekent. Het is immers zo dat je redelijk actief moet zijn met deze aandelen om het beste resultaat te behalen. DEGIRO is hiervoor de beste partij. Klik hier om een account te openen.

Analyse easyJet

Sterke punten:

  • Efficiëntie: easyJet is in staat om goedkope vluchten aan te bieden door efficiënt gebruik te maken van zijn vloot en grondoperaties.
  • Goede klantenservice: easyJet heeft een reputatie opgebouwd voor goede klantenservice, inclusief online check-in en klantenservice via sociale media.
  • Gericht op kostenbesparing: easyJet is voortdurend op zoek naar manieren om kosten te besparen en heeft in het verleden bewezen dat het in staat is om succesvol te zijn in een competitieve markt.
  • Goede groeimogelijkheden: easyJet is nog steeds aan het groeien en breidt zijn netwerk van bestemmingen voortdurend uit.

Zwakke punten:

  • Afhankelijkheid van brandstofprijzen: Als gevolg van de vluchtige brandstofprijzen kan easyJet’s winstgevendheid worden beïnvloed.
  • Concurrentie: easyJet concurreert met andere luchtvaartmaatschappijen in een zeer competitieve markt, wat de marges onder druk kan zetten.
  • Weersomstandigheden: Extreme weersomstandigheden kunnen de vluchten van easyJet verstoren en de winstgevendheid beïnvloeden.
  • Impact van geopolitieke gebeurtenissen: Geopolitieke gebeurtenissen, zoals Brexit of terroristische aanslagen, kunnen de vraag naar vluchten van easyJet verminderen en de winstgevendheid beïnvloeden.

Over EasyJet

EasyJet is een Britse luchtvaartmaatschappij. Het Britse bedrijf werd in 1985 opvallend genoeg opgericht door een Griek, door Stelios-Haji Ioannian om precies te zijn.  Nog steeds heeft de Griek met zijn familie nog ongeveer 34 procent van de aandelen in het bezit.  De aandelen van EasyJet worden verhandeld als EZJ op de London Stock Echange. 

De zeer bekende en succsvolle luchtvaartmaatschappij heeft een vloot met 331 vliegtuigen. Het merendeel daarvan is in eigendom. Easy Group is formeel de eigenaar van EasyJet en EasyJet Switserland en EasyJet Europe zijn bekende dochterondernemingen. 

aandeel easyjet kopen

Wel of niet aandelen easyJet kopen?

Ben je op zoek naar een spannende investeringsmogelijkheid en vraag je je af of easyJet de juiste keuze is voor jou? easyJet is een van de meest populaire luchtvaartmaatschappijen ter wereld, en het kopen van hun aandelen kan zeker een interessante mogelijkheid zijn.

easyJet is bekend om zijn lage tarieven en uitstekende klantenservice. Het bedrijf heeft een grote vloot van moderne vliegtuigen en biedt vluchten aan naar verschillende bestemmingen over de hele wereld. Bovendien is easyJet gericht op kostenbesparing en is het in staat om concurrerende tarieven aan te bieden.

Maar, zoals bij elke investering, zijn er ook risico’s verbonden aan het kopen van easyJet-aandelen. De luchtvaartsector kan bijvoorbeeld gevoelig zijn voor schommelingen in de brandstofprijzen en economische factoren. Bovendien is de concurrentie in de luchtvaartsector zeer hoog, wat de marges van easyJet kan beïnvloeden.

Als je op zoek bent naar een investering met potentieel, dan kan het kopen van easyJet-aandelen zeker de moeite waard zijn. Zorg er echter wel voor dat je grondig onderzoek doet voordat je besluit om aandelen te kopen en houd rekening met de risico’s die gepaard gaan met het beleggen in individuele aandelen. Overweeg ook om professionele financiële adviseurs te raadplegen voordat je belangrijke beslissingen neemt over je investeringen.