Beleggen in hoge dividend aandelen

Veel beleggers in aandelen leggen de focus nog steeds op het behalen van koerswinst. Toch kan je betere resultaten behalen door ook te beleggen in hoge dividend aandelen. In dit artikel frissen we kort je kennis op van het belang van dividend. Vervolgens bekijken we hoe je zelf kunt beleggen in hoge dividend aandelen.

Het belang van dividend

Dat je met aandelen koerswinst kunt behalen is algemeen bekend. Toch kan je ook winst behalen met aandelen door dividend te ontvangen. Veel bedrijven keren namelijk een deel van de winst uit aan de aandeelhouders. Deze winstdeling wordt ook wel dividend genoemd.

Een groot voordeel van dividend is dat je ook wanneer je de aandelen vasthoudt een vast inkomen genereerd. Dit geld kan je vervolgens opnieuw investeren in nieuwe aandelen waardoor je portefeuille exponentieel kan groeien.
Hoog dividend

Let wel op!

Toch moet je wanneer je op zoek gaat naar hoge dividend aandelen niet alleen maar kijken naar de bedrijven die de hoogste dividend uitkeren. Wanneer een aandeel bijvoorbeeld 7 procent aan dividend uitkeert, maar elk jaar 8 procent in waarde daalt dan kom je per saldo negatief uit.

Het is daarom nog steeds belangrijk om goed te timen wanneer je een aandeel koopt. Wanneer je aandelen met hoog dividend op het juiste moment koopt profiteer je echter dubbel: koerswinst en dividend!

Waar vind je hoge dividend aandelen?

Veel hoge dividend aandelen vind je in Amerika. Binnen de Amerikaanse cultuur staat de aandeelhouder centraal. Bedrijven doen dan ook bovengemiddeld veel om de aandeelhouders tevreden te houden. De bedrijven proberen vaak elk jaar meer dividend uit te keren. Het dividend verlagen wordt vaak als doodzonde gezien.
Je kan beleggen in hoge dividend aandelen door te investeren in een fonds. Fondsen worden gestimuleerd door de overheid, maar moeten doorgaans een groot deel van de winst uitkeren in de vorm van dividend.

Wanneer krijg je het dividend?

Het is belangrijk om te bekijken wanneer bedrijven het dividend uitkeren. Nederlandse bedrijven doen dit vaak één of twee keer per jaar. Voor Amerikaanse bedrijven is het echter vrij normaal om dit elk kwartaal of zelfs elke maand te doen. Wanneer je dus slim aandelen opkoopt kan je een vast inkomen opbouwen uit deze aandelen.

Bedenk zelf ook hoe lang je de aandelen wilt vasthouden. Wanneer je voor je pensioen spaart wil je een aandeel misschien wel twintig jaar vasthouden. Wanneer het aandeel dan gemiddeld zeven procent dividend uitbetaald op jaarbasis zou je winst maken, zelfs bij sterk dalende aandelenkoersen.

Hoe beleg je in aandelen met hoog dividend?

Beleggen in aandelen met een hoog dividend kan dus zeker interessant zijn. Je kan beleggen in aandelen door middel van een zogenaamde broker. Op onze pagina gericht op aandelen brokers vind je automatisch de beste partijen om te beleggen in aandelen. Bij deze brokers is het ook mogelijk om het dividend te ontvangen.