Hoe werkt een margin call?
Als je start met CFD beleggen, kom je vanzelf in aanraking met diverse belangrijke termen. Eén van de belangrijkste termen waar je als CFD belegger mee te maken krijgt, is de term ‘margin call’. Deze term heeft weer te maken met het fenomeen ‘margin’. Hoe dit precies zit, lees je op deze pagina.
Zo krijg je in onderstaande tekst eerst een korte introductie over CFD beleggen. Vervolgens lees je wat de margin bij CFD beleggen inhoudt. Tot slot lees je meer over de margin call.
CFD beleggen
Bij CFD beleggen beleg je in CFD’s. Dit financiële product wordt ook wel een Contract for Difference genoemd. Het betreft een contract tussen een koper en een verkoper, waarmee je kunt speculeren op koersstijgingen of koersdalingen bij een specifiek financieel product.
Dit klinkt een beetje ingewikkeld, maar in feite werkt CFD beleggen erg eenvoudig. Stel, je wil in het aandeel Apple investeren. Je vindt dit aandeel echter veel te duur en daarom wil je het niet voor langere tijd aan je portefeuille toevoegen. Je kiest ervoor om in het CFD aandeel van Apple te investeren. Dit doe je door een koersstijging of een koersdaling te voorspellen. Doe je de juiste voorspelling? Dan behaal je een gunstig resultaat.
Een groot voordeel van CFD beleggen, is dat je ook bij koersdalingen een gunstig resultaat kunt behalen. Bij gewoon beleggen is dit niet het geval. In dit geval maak je namelijk verlies als er sprake is van een koersdaling. Een ander voordeel is de hefboom van CFD beleggen. Door de hefboomwerking kun je met een kleine inleg namelijk een grotere positie innemen.
De margin bij CFD beleggen
Als je in een CFD aandeel investeert, word je niet de daadwerkelijke eigenaar van dat betreffende aandeel. De broker is de eigenaar: deze partij koopt het aandeel voor jou aan. Je betaalt een deel van de aankoopkosten zelf, het andere deel wordt door de broker betaald. Het deel dat jij moet betalen, wordt ook wel de margin genoemd.
Ook dit klinkt ingewikkelder dan het is. Stel, je wil 100 aandelen kopen van 5 euro per stuk. Als je dit zonder broker zou doen, betaalde je 500 euro in totaal. Bij de broker betaal je slechts de margin van de aandelenprijs. Dit is bijvoorbeeld 50 cent per aandeel. Zo is jouw investering geen 500 euro, maar 50 euro in totaal.
De margin call
Om te starten met CFD beleggen, maak je een beleggingsaccount aan bij een online broker als Plus500(CFD Service. 80.6% verliest geld). Hier stort je vervolgens geld op. Dit geld gebruik je om in CFD aandelen of andere beleggingsproducten te investeren.
Bij CFD beleggen gaat een hoop automatisch. Dit betekent dat het kan voorkomen dat je geen beleggingsgeld meer op je online account hebt staan, terwijl je nog een investering hebt lopen en deze ook wil aanhouden. In dit geval krijg je een margin call.
Bij een margin call vraagt de broker je nieuw geld op je account te zetten, zodat je jouw investeringen aan kunt houden. Reageer je niet op deze margin call? Dan worden jouw posities gesloten. Dit betekent dat je je investering kwijt bent. Uiteraard wil je dit voorkomen. Daarom is het verstandig zo snel mogelijk op de margin call van jouw online broker te reageren, zodat je je posities aan kunt houden.
Een groot voordeel van de margin call is dat je geen negatief saldo kunt hebben. Voordat dit gebeurt, worden je posities immers gesloten.
Een voorbeeld
Je besluit te beleggen in CFD aandelen Alphabet. De koers van het bedrijf is momenteel 1000 euro. Je hebt 1000 euro op je account, maar je besluit om een hefboom van één om tien toe te passen. Dit betekent dat je met 1000 euro een investering opent van 10.000 euro. Je hebt dan een marge van 1000 euro wat neerkomt op 100 euro per aandeel. De koers mag dan niet meer dan 100 euro dalen. Wanneer dit wel gebeurt, zal er een margin call plaatsvinden en worden je posities automatisch gesloten.