Veilig beleggen doe je zo

Beleggen brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Hier moet je mee leven als belegger, maar je kunt een deel van jouw risico wel beperken. Op deze pagina lees je hoe je dit kunt doen. Zo geven we in onderstaande alinea’s enkele tips om veilig te beleggen.

Zorg voor spreiding in je portefeuille

Het is onverstandig al je geld op één beleggingsproduct in te zetten. Gaat het beleggingsproduct ten onder, dan heb je namelijk een probleem. Je kunt jezelf beschermen door voor spreiding te zorgen in je beleggingsportefeuille. Dit betekent dat je in diverse beleggingsproducten investeert. Denk hierbij aan aandelen, maar ook aan obligaties, indexen en grondstoffen.
Gaat het slecht met beleggingsproduct A, dan wordt jouw verlies gecompenseerd door de winst van beleggingsproduct B. Gaat het slecht met beleggingsproduct B, dan heb je hier geen last van door de winst van beleggingsproduct C. Het realiseren van spreiding is lastig, maar wel erg belangrijk.

Een extra vorm van spreiding is gespreid instappen. Op die manier voorkom je dat je al je geld investeert op het hoogtepunt. Door iedere maand een bepaald bedrag te investeren, spreid je je risico en verminder je de volatiliteit of bewegelijkheid van je portefeuille.

Beleg alleen geld dat je kunt missen

Het is niet verstandig je complete vermogen uit te geven aan beleggingen, zeker niet als je een deel van jouw vermogen mogelijk op de korte termijn nodig hebt. Vraag jezelf af hoeveel geld je op de lange termijn kunt missen en zet alleen dit geld in bij het beleg

gen. Zo weet je zeker dat je niet in de problemen komt als de wasmachine kapot gaat, je een nieuwe cv-ketel nodig hebt of je voor een andere onverwachte uitgave komt te staan.
Bovendien is het ook niet verstandig om met geleend geld te beleggen. Niet alleen omdat geld lenen geld kost, maar ook omdat je dit geld kunt verliezen. Verlies je jouw lening bij het beleggen, dan moet je alles uit eigen zak terugbetalen.

Door alleen geld te investeren dat je kunt missen, voorkom je dat emoties de overhand nemen. Beleggingen uitgevoerd op basis van emoties zijn vaak niet goede beleggingen. Probeer daarom altijd een rationeel en onderbouwd beleggingsplan op te stellen!

Geloof niet alles wat je hoort

Het is belangrijk ieder verhaal dat je hoort, kritisch te beoordelen. Niet alles wat je hoort, is namelijk waar. Zeker niet de verhalen die je online leest over diverse beleggingsproducten, zijn altijd op waarheden gebaseerd. Blijf kritisch en doe goed onderzoek, voor je ergens in investeert. Zo voorkom je dat je verleid wordt in een slechte belegging te investeren.

Beleg alleen in producten die je volledig snapt

Een fout die veel beleggers maken, is dat zij in beleggingsproducten investeren zonder daadwerkelijk te weten wat deze producten precies inhouden. Als je niet weet waar je in investeert, kun je onmogelijk winst maken met jouw belegging.

Maak je wel winst, dan heeft dit meer te maken met geluk dan met de beleggingskeuzes die je hebt gemaakt. Laat je winsten niet af hangen van geluk, maar verdiep je goed in een beleggingsproduct voor je er geld in steekt. Het is verstandig om eerst goed te oefenen door middel van een gratis demo bij een broker.

Beleg met een duidelijke strategie

Tot slot is het verstandig om een duidelijke strategie te hanteren bij het beleggen. Deze strategie stippel je altijd van tevoren uit. Overigens hoef je het wiel hierbij niet opnieuw uit te vinden. Er zijn namelijk vele bewezen beleggingsstrategieën die je aan kunt houden. Kies een goede strategie die bij je past en je kunt deze strategie volgen om de juiste investeringen te doen.