Vodafone aandelen kopen: analyse & koers

De telecommarkt is de afgelopen jaren flink gegroeid. Hier kun je als belegger van profiteren. Dit doe je door in een telecombedrijf te investeren. Eén van de vele grote telecombedrijven waar je (een deel van) jouw vermogen in kunt steken, is Vodafone.
Op deze pagina lees je meer over dit bedrijf. Ook lees je meer over het aandeel Vodafone en leggen we kort uit hoe je in Vodafone aandelen kunt investeren.

Algemene informatie over Vodafone

Vodafone is een van de grootste aanbieders van mobiele telefonie van de wereld. De bedrijfsnaam is ontstaan door meerdere woorden samen te voegen. Het gaat om de woorden ‘voice’, ‘data’ en ‘fone’. Het bedrijf werd opgericht in het jaar 1984, in het Verenigd Koninkrijk. Het hoofdkantoor van Vodafone is hier nog altijd gevestigd, namelijk in de Britse plaats Newbury.
Het moederbedrijf van Vodafone heet Vodafone Group. De dochterondernemingen die onder dit bedrijf vallen, zijn actief in meerdere landen. Ook Nederland is een afzetmarkt van Vodafone. Het bedrijf is een van de grootste aanbieders van mobiele telefonie van ons land.
Vodafone aandelen kopen

De bedrijfsresultaten van Vodafone

In het jaar 2013 haalde Vodafone maar liefst 44,4 miljard Britse pond aan omzet binnen. De winst van dat jaar bedroeg 673 miljoen Britse pond. Het bedrijf presteert al enkele jaren erg goed. Ondanks grote investeringen, wordt er eigenlijk altijd winst gemaakt. Ook groeit het bedrijf ieder jaar weer. In 2013 werkten er maar liefst 91.000 mensen bij Vodafone.

Het aandeel Vodafone

Het aandeel Vodafone wordt ook wel aangeduid met de afkorting VOD. De koers van het aandeel heeft de afgelopen jaren veel beweging laten zien. Er waren sterke stijgingen, maar ook flinke dalingen. De hoogste koers van de afgelopen vijf jaar was bijna 300 Britse pond. De laagste koers van het aandeel Vodafone van de afgelopen vijf jaar was slechts 190 Britse pond.
Op dit moment is de koers van het aandeel Vodafone vrij laag (194 Britse pond in maart 2018). Als de koers laag is, kun je ervoor kiezen in het aandeel Vodafone te investeren. Is de koers weer wat hoger, dan verkoop je jouw aandelen weer. Ook moet je rekening houden met de wisselkoers van de Britse pond in verhouding met de euro wanneer je een positie opent op Vodafone.

Online beleggen in Vodafone

Beleg je op bovenstaande manier in het aandeel Vodafone, dan ben je afhankelijk van een koersstijging. Het kopen van een aandeel via een broker als DEGIRO geeft immers minder flexibiliteit.
Wil je niet afhankelijk zijn van een stijging van de koers van het aandeel Vodafone? Dan kun je starten met CFD beleggen. In dit geval speculeer je op koersstijgingen en/of koersdalingen bij het aandeel Vodafone. Doe je de juiste voorspelling, dan verdien je geld. Maak je echter een verkeerde beslissing, dan verlies je veel geld. Doordat je zowel kunt speculeren op dalingen en stijgingen kan je in meerdere marktsituaties een goed resultaat behalen.
Je kunt CFD beleggen bij een online broker als Plus500. Dit doe je door een beleggingsaccount aan te maken en hier minimaal 100 euro aan beleggingsgeld op te storten. Wil je eerst even oefenen met beleggen? Maak dan een demo-account aan. Met dit account kun je met een fictief vermogen eerst oefenen met CFD beleggen. Gaat het oefenen goed? Dan kun je jouw demo-account omzetten in een echt beleggingsaccount. Nu kan het CFD beleggen echt beginnen.

Risico’s van een investering

Investeren in telecom aandelen brengt natuurlijk de nodige risico’s met zich mee. Naast standaard risico’s zoals macro-economische risico’s, regulatie risico’s, wisselkoers risico’s en liquiditeitsrisico’s zijn er ook risico’s die specifiek verbonden zijn aan een telecomaandeel zoals Vodafone.
Zo zijn er veel nieuwe technieken bijgekomen die het traditionele verdienmodel van telecombedrijven bedreigt. De marges nemen af, waardoor schaalvoordelen steeds belangrijker zijn. Er zijn dan ook veel telecomproviders samen gegaan zodat ze de concurrentie met andere bedrijven makkelijker aankunnen. Bij een belegging in Vodafone is het belangrijk om rekening te houden met deze potentiële risico’s.

Analyse Vodafone

Sterke punten:

  • Grootte: Vodafone is een van de grootste telecombedrijven ter wereld met een sterke merkbekendheid en een grote klantenkring.
  • Diversiteit: Het bedrijf heeft een diversiteit aan diensten, waaronder mobiele telefonie en internet, en is actief in verschillende landen.

Zwakke punten:

  • Concurrentie: De telecomsector is zeer concurrerend, wat kan leiden tot prijsdruk en marges onder druk zet.
  • Regulering en technologie: De telecomindustrie is gevoelig voor regelgeving en veranderingen in technologie, wat risico’s met zich meebrengt.

Over Vodafone

Vodafone is een va de grootste aanbieders van mobiele telefonie. Vodafone staat overigens voor Voice Data Tone. Aandelen Vodafone worden openbaar verhandeld als VOD op de London Stock Exchange. Vodafone is met het hoofdkwartier gevestigd in Berkshire. 

Vodafone is actief vanaf 1982, toen het in Newbury werd opgericht. Bekende dochterondernemingen zijn Idea Cellular en Vodafone Duitsland. Grondleggers van het succes zijn overigens Gerry Whent en Ernest Harrison. In 1985 werd er in Engeland voor het eerst mobiel gebeld met Vodafone, dat zich in de kern bezighoudt met opkomende markten,  Europa en nieuwe technologie. 

aandeel vodafone kopen

Wel of niet aandelen Vodafone kopen?

Als je op zoek bent naar aandelen om te kopen, is Vodafone mogelijk een interessante optie. Het is echter belangrijk om te begrijpen wat de sterke en zwakke punten van het bedrijf zijn voordat je een beslissing neemt.

Een sterk punt van Vodafone is dat het een van de grootste telecombedrijven ter wereld is. Het bedrijf heeft een sterk merk en een grote klantenkring, wat kan helpen om stabiele financiële prestaties te behouden. Bovendien is Vodafone actief in verschillende landen en heeft het een diversificatie van diensten, waaronder mobiele telefonie en internet.

Een zwak punt van Vodafone is dat de telecomsector zeer concurrerend is, met veel spelers op de markt. Dit kan leiden tot prijsdruk en marges onder druk zetten. Bovendien is de telecomindustrie gevoelig voor regelgeving en veranderingen in technologie, wat risico’s met zich meebrengt.

Als je besluit om aandelen van Vodafone te kopen, is het belangrijk om deze sterke en zwakke punten in overweging te nemen en een weloverwogen beslissing te nemen. Vergeet niet dat het kopen van aandelen altijd risico’s met zich meebrengt en het belangrijk is om een goed begrip te hebben van het bedrijf en de industrie voordat je investeert.