Wat is een aandeelhouder?

Als je aandelen koopt van een bedrijf, word je aandeelhouder. Veel mensen weten wel wat een aandeelhouder is, maar weten niet precies wat het inhoudt om aandeelhouder te zijn. Op deze pagina lees je hier meer over.

De rechten van een aandeelhouder

Iedere aandeelhouder heeft bepaalde rechten. Welke rechten je als aandeelhouder hebt, lees je in de papieren die je krijgt als je aandelen koopt. Bij sommige bedrijven hebben aandeelhouders heel veel rechten. Zij worden actief betrokken in de bedrijfsvoering. Bij andere bedrijven hebben aandeelhouders een passieve rol. Ze verdienen geld met hun aandelen, maar zij minder betrokken bij het reilen en zeilen van de organisatie. Ben je van plan om aandelen te kopen? Dan is het goed om de rechten die aan deze aandelen verbonden zijn, eens goed door te nemen. Op deze manier weet je namelijk precies waar je aan toe bent als je inderdaad besluit aandelen te kopen.

De aandeelhouder als mede-eigenaar

Als aandeelhouder ben je mede-eigenaar van het bedrijf waar je aandelen van hebt gekocht. Ook als je aandelen koopt van een groot bedrijf, ben je officieel mede-eigenaar. Koop je aandelen van Alphabet, het moederbedrijf van Google, dan heb je in feite een deel van dit bedrijf in handen. Dit deel zal niet zo groot zijn, maar je bent alsnog mede-eigenaar. Ben je één van de twee aandeelhouders van een bedrijf, dan zijn er slechts twee eigenaren. Dit betekent dat jij als mede-eigenaar een belangrijke rol speelt in de organisatie. Ben je een van de miljoenen aandeelhouders van een bedrijf? Dan is jouw rol een stuk kleiner en minder belangrijk. Wel ben je als aandeelhouder altijd mede-eigenaar, of je nu een belangrijke rol speelt in de organisatie of niet.

Aandeelhouders met stemrecht

Sommige aandeelhouders hebben stemrecht. Dit is echter niet bij alle aandeelhouders het geval. Koop je aandelen waar stemrecht aan verbonden is? Dan ben je welkom bij de aandeelhoudersvergadering, ook wel AVA genoemd. Bij een aandeelhoudersvergadering komen alle aandeelhouders van het bedrijf samen. Omdat jullie samen het bedrijf in jullie bezit hebben, mogen jullie samen beslissen over de koers die het bedrijf moet varen. De aandeelhoudersvergadering is dan ook een belangrijke vergadering, waar belangrijke zaken besloten worden. Je mag zelf kiezen of je wel of niet naar de aandeelhoudersvergadering gaat. Kies je ervoor niet naar de aandeelhoudersvergadering te gaan, dan beslis je niet mee over de koers van het bedrijf. Wil je hier wel iets over zeggen, dan ga je wel naar de vergadering en speel je een meer actieve rol in de organisatie waar je aandelen van hebt.

Aandelen verkopen

Wil je jouw aandelen verkopen? Dan hoef je niet naar de beurs in Amsterdam. Je kunt jouw aandelen namelijk gewoon online verkopen. Het is de kunst jouw aandelen bij een lage koers te kopen en bij een hoge koers te verkopen. Op deze manier maak je namelijk winst op jouw investering. Hoe lager de koers bij het kopen, des te groter de kans op een mooie winst bij het verkopen van je aandelen. Een goede broker om aandelen te kopen en verkopen is DEGIRO.